Cikkek

Staltech tárcsák és kombinátorok a tavaszi magágykészítéshez

Staltech tárcsák és kombinátorok a tavaszi magágykészítéshez

A jól előkészített magágy alapvetően meghatározza a növény fejlődési lehetőségeit, helyét a talajban, víz-és tápanyag-felvételi lehetőségeit, így végeredményben kondícióját és terméspotenciálját.
A magágykészítést a megelőző alapművelés és a rendelkezésre álló gépek függvényében elvégezhetjük kombinátorokkal, vagy tárcsával.
Mindkét eszköz rendelkezik azzal a tulajdonsággal, hogy a feltalajt aprítsa, keverje, majd ülepítse. Ezt a tárcsalemezek és az azt követő henger segítségével érik el a gépek.
A kombinált eszközök annyival tudnak többet a „sima” tárcsáknál, hogy egyéb művelő eszközzel, leggyakrabban kultivátor kapákkal is rendelkeznek pluszban, így magágykészítéskor akkor ajánlott a használatuk, ha a talajt jobban el kell munkálni, pld. rögösebb, vagy nagyobb mennyiségű szármaradvány található a talajfelszínen.
Nagyon fontos, hogy mindkét eszköz rendelkezik hengerrel, amely lezárja a talajfelszínt.
Ez ülepíti a magágyat, amely a megfelelő talajnedvesség és az aprómorzsás szerkezet mellett a jó magágy legfőbb ismerve. A henger emellett le is zárja annak a felszínt, így mérsékelve a párologtatást. Arra is van példa, hogy a magágykészítés és a vetés egy munkamenetben történik, az ilyen célra fejlesztett talajművelő gépek összekapcsolhatóak a vetőgéppel.

Tavaszi magágy készítés - Tárcsa kombinátor

Tavaszi magágy készítés - Tárcsa kombinátor